Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.

Mi a diszlexia?
Hogyan lehet kezelni a diszlexiát?


A diszlexia manapság nagyon elterjedt tanulási probléma a gyerekek körében.
A diszlexia szó jelentése: probléma az olvasással. (a dys: görög előtag, jelentése: rossz, beteg, károsodott + lexis: latin eredetű, jelentése: beszéd)

A "learning disability" (tanulási képtelenség, nehézség, zavar) kifejezést Samuel Kirk használta eloször 1962-ben. A diszlexia azt jelenti, hogy a gyerekek vagy felnőttek az olvasást, írást és/vagy számolást feltűnően nehezen sajátítják el. A diszlexia olyan olvasási rendellenesség, mely abban mutatkozik meg, hogy a diszlexiás gyermek vagy felnőtt olvasási képessége jelentősen elmarad az életkora, iskolázottsága és intelligenciája alapján elvárható szinttől. A diszlexiásoknak nehézséget okozhat a betűk, szavak, és számok felismerése, leírása, a leírt betűket felcserélhetik, vagy ellenkező irányban olvashatják. A diszlexiások az olvasott szöveget nehezen, és hibásan idézik vissza, lényegét nem tudják visszaadni.

Hogyan ismerhetjük fel a diszlexiát?

Ha a gyermekünk összekeveri a betűket, olvasás közben félreolvassa a szavakat, vagy nem tudja helyesen leírni azokat, akkor gyanakodhatunk diszlexiára. Mivel ez olvasási rendellenesség, ezért szülőként könnyen felismerhetjük a gyermekünknél, miközben olvas.

Minek tulajdonítják a tudósok a diszlexia kialakulásának okait?

Ez a tanulási probléma, vagy rendellenesség nem olyan régen alakult ki. Ezért a szakemberek tudása hiányos ezen a területen. Viszont az eddigi adatok alapján három okot neveztek meg, hogy miből is ered a diszlexia:

1. Biológiai eredetű okok
2. Környezeti hatásokkal összefüggő okok
3. A beszédfejlődés problémái
A Diszlexia betegség?

A diszlexia nem betegség, hanem egy tanulási probléma, ami az olvasási képességünk fejletlenségét eredményezi. Tehát ne úgy kezeljük, mint egy betegséget! A diszlexia kezelhető megfelelő módszer segítségével.

Hogyan lehet kezelni a Diszlexiát?

Mivel a diszlexia azt jelenti, hogy probléma az olvasással, ezért lehet kezelni, lehet javítani a tüneteken. Ha a gyermekünknek tökéletesen megtanítjuk a betűket és a szavakat, akkor kezelődik nála az olvasási probléma.
Erre létezik egy speciális program, amit ha elvégeznek a gyerekek, akkor nagymértékben javul az írás-olvasás készségük, vagy akár teljesen meg is szűnik a diszlexia.


Ha kíváncsi a program részleteire, írjon nekünk! Elérhetőségek


 

 
TanulásHogyan tanuld meg?DiszlexiaElérhetőségekPótvizsgaMagyar nyelvtanNyelvtan korrepetálásSikerek-EredményekTanulási nehézségekAdatvédelmi nyilatkozatOldaltérkép